Huomioi seuraavat seikat ennen kuin haet lainaa

Rahoitusyhtiöt tekevät lainapäätöksensä tapauskohtaisesti, mutta yrityslainaa hakevan yrityksen ja yrittäjän on täytettävä aina tietyt yleiset ehdot läpäistäkseen seulan. Vähimmäisvaatimuksena on aina lainanhakijan täysi-ikäisyys ja nimenkirjoitusoikeus yrityksessä, minkä lisäksi yrityksen tulee olla merkittynä Suomen kaupparekisteriin.

Maksuhäiriömerkinnät yrityksen tai yrittäjän luottotiedoissa ovat yleisimpiä syitä lainahakemuksen hylkäämiselle. Jokainen lainantarjoaja käy poikkeuksetta läpi asiakkaan tiedot. Mikäli aiemmat maksuhäiriöt eivät ole kovin merkittäviä ja tilanteesi on parantunut selvästi, et kuitenkaan menetä mitään hakemalla lainaa. Voit parantaa mahdollisuuksiasi hankkimalla lainalle itsesi lisäksi toisen omavelkaisen takaajan.

Avoimet velat verottajalle ja muille lainanmyöntäjille vaikuttavat yleensä negatiivisesti lainapäätökseen. Maksamattomat velat ovat rahoitusyhtiölle osoitus madaltuneesta maksukyvystä.

Reaalivakuudet eivät ole välttämättömiä, kun haet lainaa rahoitusyhtiöiltä. Suurin osa rahoituslaitoksista myöntää vakuudetonta lainaa pelkällä henkilötakauksella. Rahoituslaitoksista poiketen pankit vaativat yleensä yritykseltä tai yrittäjältä vakuudet ja yrityksen edellisen tilikauden tilinpäätöksen. Näistä syistä johtuen varsinkin uuden yrityksen on todennäköisempää saada myöntävä lainapäätös rahoitusyhtiöltä kuin pankista. Molemmissa rahoitusvaihtoehdoissa on kuitenkin hyvät ja huonot puolensa. Pankkien kriteerit lainan myöntämiselle ovat tiukemmat ja lainanhakuprosessi pankin kautta saattaa kestää tapauksesta riippuen useita viikkoja. Tiukat kriteerit pienentävät kuitenkin pankkien ottamaa luottoriskiä, mistä johtuen niiden tarjoamat korot ovat markkinoiden alhaisimmat. Rahoituslaitokset puolestaan tekevät lainapäätökset nopeasti ja niiden lainakriteerit ovat kevyemmät, mikä taas näkyy hieman korkeampina lainakustannuksina.

Liiketoimintasuunnitelman on syytä olla kunnossa erityisesti silloin kun haet yrityslainaa vastikään perustetulle yritykselle. Yrityshistorian puutteesta johtuen liiketoimintasuunnitelma voi olla ainut keino todistaa liikeidean potentiaali mahdolliselle rahoittajalle. Jotkin rahoitusyhtiöt ottavat liiketoimintasuunnitelman huomioon lainapäätöstä tehdessään. Liiketoimintasuunnitelmasta tulee käydä ilmi yrityksen liikeidea, markkina- ja kilpailutilanne, tavoiteltu asiakasryhmä, toimialan tulevaisuudennäkymät, yrityksen taloussuunnittelu, yrittäjän koulutus ja aiempi kokemus alalta, sekä SWOT-analyysi, jossa puntaroidaan yrityksen sisäisiä vahvuuksia ja heikkouksia, sekä ulkoisia uhkia ja mahdollisuuksia.

Yrityksen taloudellinen tilanne vaikuttaa lainapäätöksen lisäksi lainan kustannuksiin. Mitä suuremman rahoitusriskin lainantarjoaja ottaa, sitä suuremman koron se todennäköisesti perii myöntämästään lainasta. Näin ollen pidempään tuottavaa liiketoimintaa harjoittanut korkean luottoluokituksen yritys saa yleensä edullisemmat lainaehdot kuin vasta perustettu firma. Rahoituspisteen kautta voit saada lainallesi alimmillaan jopa 1,75% kuukausikoron.